mail
nico@nicodijkshoorn.com


veel gelezen
Avondje oldschool met RUN-DMC
Motorhead the musical
Nico kijkt porno
Het Inca-bevrijdingsfront
Op toernee met Rotten Copscorps
Alle columns over BigBrother 1
Volkskrant columns tot 1/4/09

archief
het oude archief


links
kouwes
nico's foto's
Roel en Roel
ongezien de tiefus
retecool
koelman
koken blogspot
la spotte bloque
nico huilt

home >>


This page is powered by Blogger. Isn't yours? 
dinsdag, juni 04, 2002

HET INCA-BEVRIJDINGSFRONT

Kan er, desnoods met terugwerkende kracht, in bestemmingsplannen iets geregeld worden over straatmuziek. Straatmuziek in het algemeen en Incamuziek in het bijzonder. Moet nu zo snel mogelijk afgelopen zijn met die terreur. Je kan niet ergens op een terras neerstrijken of er staat een autist met een gitaar naast je heel hard te zingen dat hij kwantalamera met je wil eten. Ik ben inmiddels wel aan een soort van zelfredzaamheid toegekomen, namelijk niet heel debiel voor je uitlachend gaan zitten luisteren naar zo’n schnabbelende werkstudent maar opstaan en heel hard beginnen te schreeuwen. HOUD OOOOOPPPPP, GEREINCARNEERDE WILLI ALBERTI MET JE KARTONNEN STROTTENHOOFD. IK WIL NIET NAAR JE LUISTEREN, LEVENDE MONDHARMONICA!!! OPGELAZERD MET JE GEKWELDE KOP, ZINGENDE TEKKEL. Nu ja, zoiets, als het maar goed op volume is, dat je echt over de muziek heen gaat. Maar dan hebben we het over de confrontatie met gemankeerde solo-artiesten. Dat is nog wel te handelen. Tegen 12 Inca’s sta je machteloos.

Die fuckers uit Mexico bewegen zich alleen nog in groepen, altijd met hun kop door zo’n molton heen, dus je ziet ze ook bijna niet. Klampen zich ook aan elkaar vast bij dreigend gevaar. Minste geringste onraad en er staat er één op zijn Zuid-Amerikaanse panfluit een panieksignaal te inhaleren. Het is een complot, daar ben ik van overtuigd. Uiteindelijk is die Zuid-Amerikaanse muziekmaffia uit op onze Nederlandse muziek. Als het aan hun ligt mogen we alleen nog vrolijk doen op die Nescafésound.

Ze staan bij voorkeur voor V&D’s en C&A’s die muzikale Azteken. Dat is de uitvalsbasis. Gaat heel subtiel. Je denkt het ene moment nog dat er 34 mensen tegelijk onder een deken staan te schuilen tegen de regen en opeens staan ze zachtjes mee te wiegen op die vermaledijde muziek. Zetten ook heel zachtjes in, die sekreten. Sluipt langzaam onder je huid. Je staat bij de Kijkshop voor de 7e keer te controleren of je het juiste artikelnummer hebt ingevuld opdat je zo direct niet weer in plaats van de verlangde recordable cd’s een complete tuinset met de Rien Poortvlietovertrek in je handen krijgt geduwd en opeens word je je bewust van muziek. Die lauwe pisklank van 13 panfluiten. Weet je het al weer. Is het weer Los Magnefentos Aztekos tijd.

Toveren ieder eigentijds winkelcentrum om in een uit de hand gelopen VVD-congres met borreltje na. Een gekmakende vrolijkheid die niets kost. Ik word van weinig instrumenten zo agressief als van een panfluit. Ja, een keyboard waar een koebel uitkomt, dat is ook heel erg, maar van die dikke incalippen op een uitgehold houten afdruiprek, veel kwader kan je mij niet krijgen. Het heeft ook geen zin om ze in tweeën te breken die fluiten. Gaan ze gewoon door op de stukjes hout die ze nog in hun hand hebben. Het is ook precies het geluid dat je verwacht als je heel hard door een stuk hout heen blaast. Om gek van te worden. Wij blazen in een colaflesje en moeten dan lachen om het geluid, in Mexico is dat cultuur. Stromen er hele pleinen vol als er iemand wat hout laat resoneren.

Wraakacties kansloos. Je staat machteloos. Ze zijn altijd met een enorme groep. Net bontgekleurde cavia’s die zich aan elkaar warmen. Ik vind ook dat ze verkeerd bewegen tijdens het musiceren. Doe dan in godsnaam iets uitbundigs godverdomme, maar niet dat voorzichtige gewaggel. Alsof er een bos suikerriet in beweging komt. En altijd die opgelegde vrolijkheid. Thijs van Leer maar dan in Mexico, zo klinkt het.

Inmiddels ben ik wel iets actiever bezig met dit probleem. Met wat vrienden het Incabevrijdingsfront opgericht. Naast V&D met een ronkende motor. Wachten, wachten, en dan meteen als ze hun cassettes en geïmproviseerde sierraden hebben neergelegd om de handen vrij te maken voor de panfluit, hopla, met zo’n four-wheel drive dwars door die dekens heen cruisen. Get yout motor runnin, head up on the highway. I’m looking for an Inca in whatever comes always. Geen excuses voor deze weemakende dunne kakmuziek.

# posted by Nico @ 6/04/2002 12:40:00 PM

18 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Grappig stukje. Maar Azteken en Inca's zijn niet hetzelfde. De musici in jouw verhaaltje zijn inca's uit zuid-amerika. Azteken komen inderdaad uit mexico, maar die zie je hier niet

19 oktober 2006 9:43  
Anonymous Anoniem said...

Inca's komen niet uit mexico

19 oktober 2006 10:03  
Anonymous Anoniem said...

ja precies nico, kan je de volgende keer als je ons (zeer vermakelijk) met stereotypes om de oren slaat alstjeblieft wel even blijven letten op raciale verschillen op het amerikaanse continent? worden je stukjes echt beter van(NOT!)

19 oktober 2006 11:31  
Anonymous Anoniem said...

"i'm looking for an Inca in whatever comes always"
Dus een Inca-persoon in wat voor uitmonstering dan ook wordt door Nico zo verwend dat hij/zij altijd een hoogtepunt heeft.........

26 oktober 2006 19:57  
Anonymous Anoniem said...

Het is hier al eerder gezegd: Inca's komen niet uit Mexico. Bovendien hebben ze geen dikke kippen. Verdiep je eens in een andere cultuur en doe die oogkleppen af!

En wat die muziek betreft: mogen we alsjeblieft nog iets anders horen dan die rotherrie die je tegemoet schalt zodra je een willekeurige winkel binnenstapt? Niet iedereen houdt van die popmuziek maar als je dat hardop zegt, ben je niet politiek correct.

15 februari 2007 10:07  
Anonymous Anoniem said...

Hahaha! Humor! Ik houd zelf wel van die muziek maar je geeft op humoristische wijze weer wat jij er van vind.
En mensen, ga nou niet doen alsof het hier een wetenschappelijk onderzoek betreft. Dhr. Dijkshoorn scheert bij voorkeur over één kam en zo ontstaat een specifieke stijl van humor. Ga dan niet met de winckler-prince encyclopedie in je hand lopen piepelen over dat soort feitjes.

gr, Jim

16 februari 2007 11:13  
Anonymous Anoniem said...

Ophoeren met die lui. Negen van de tien keer is het nog nep ook dat irritante kutgefluit en staan ze valse lucht te happen op de maat van een één of ander slecht opgenemomen kutcassettebandje. Probeer het maar eens..Ga maar eens dichtbij staan en een beetje quasi wijzen naar dat vreemde object onder dat verwassen sprei en hun niet FSC gekeurde houten teringfluitjes. Als snel schuifelt er een voetje richting de millieuvervuilende kunstofkralen handel en met een vloeiende, dan ineens wel, beweging stopt die cassetteband. En meestal net te laat de bandleden. Op het moment dat e ze betrapt en ze je pissed aan kijken dan moet je de bewuste spiegeltjes, inderdaad die we ruilden voor inheemse kruiden en goud, uit je zak halen en dan schrikken ze pas echt. "Sjeemig," zie je ze denken; "is dat sprei nieuw?". "Nee, maar als je echt gaat leren fluiten kun je misschien die hele zooi een keer waseen in Robijn intensief ipv met zeep in onze schone nog niet door de mijnhandel vervuilde rivieren wassen".

Nico, Misschien kunnen we die spreitjes verruilen voor een patrijzenpakje?

2 maart 2007 17:18  
Anonymous Anoniem said...

Wat een vreselijk onbeschofte jongen/man ben jij Dijkshoorn.
Zoals je het over de Inca's hebt. (Ben blij dat je toevallig zelf in een rijk land bent geboren)en
Zoals je over Claus schreef. Ook jou lichaam zal op zekere dag mankementen gaan vertonen, daar is geen twijfel over. Hopelijk zal daar dan niet om gespot worden. Ik word gewoon misselijk van je. Richt je frustraties maar op wat anders.

27 mei 2007 23:43  
Anonymous Anoniem said...

Je Klinkt haast racistisch man....En wat the f*ck is er mis met een autist met een gitaar?! Dat echt slaat helemaal nergens om, Je weet niet eens wat een autist is... Hoe stereotype-denkend ben jij eigenlijk? Je bent echt te zielig en bekrompen... Schande dat er mensen zoals jij bestaan.

10 juni 2007 22:44  
Anonymous Anoniem said...

Ik ben van oorsprong zelf Mexicaan en zelfs IK kan er om lachen. Schande dat er mensen zonder humor bestaan zul je bedoelen. Altijd dat politiek correcte geneuzel hier.

1 oktober 2007 18:32  
Anonymous Anoniem said...

Ik heb me rotgelachen om je stukje. Erg leuk!

Alleen bedoel je denk ik de APV (algemene plaatselijke verordening) en niet het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan wordt alleen maar geregeld wat gebouwd mag worden.

2 oktober 2007 8:20  
Blogger Cornelis said...

ha ha ha, briljant, ik ervaar dat precies eender..maar gun mij de tijd niet die akelige Andes bewoners te beschimpen en/of te overladen met bedorven lof.
Heb dat ook met draai-orgels. Alleen de naam al.

16 november 2007 1:09  
Anonymous Carlo038 said...

Hmmmmz, niet je sterkste column tot nu toe Nico. Ik kon toch een wat gnuifend lachje niet onderdrukken. Mede vanwege de herkenbaarbaarheid van je ergernis. Beetje cultuur uitdragen op straat voor geld. Je ziet Joden toch ook geen besnijdenissen uitvoeren ergens in een drukke winkelstraat met zo'n keppeltje er voor? Gaat sowieso weinig in, zo'n keppeltje. Vandaar die Mexicanen, sombrero's zijn veel groter...

29 februari 2008 14:05  
Blogger DRAKENDODERS said...

mooimooi, ik denk er hardgrondig het beste van.

wellicht ten overvloede; de ware reden van bestaan van deze panamerikanen wordt kundig verbeeldt door southpark cast. alhier: http://www.southparkstudios.com/episodes/189010/?autoplay=false

11 juni 2009 19:28  
Anonymous Herr Dutch said...

Wat heerlijk die reacties van die Bekrompen Nederlandertjes hahaha, Nico lacht zich ongetwijfeld helemaal rot.
Ga zo door Herr Dijkshoorn, wat een prachtcolumns.

18 augustus 2009 15:12  
Anonymous Johan Antwerpen said...

Heerlijk,

Groeten uit België waar we wel de humor inzien van dit soort stukjes, en niet gelijk weer een 'mening' moeten spuien.

Gewoon lezen en lachen, klaar !

31 augustus 2009 10:26  
Anonymous Ton Den Helder said...

Ik sluit me aan bij Johan uit Antwerpen. Heerlijke humor en niet meer dan dat. Nico is ook in DWDD een hoogtepunt en voor mij een vaste prik op woensdag. Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen!

30 september 2009 18:18  
Anonymous Anoniem said...

(...) Heeft er dan nooit iemand gehoord van Mexicaanse Inca's? Stik er van bij ons in het dorp. Met die vreemde hoedjes, en zo een kleed. Nee, dat stoer kijk mij eens met mijn fluit vrolijk op straat dansen, is niet aan mij besteed (..)

20 november 2009 14:33  

Een reactie plaatsen

<< Home