mail
nico@nicodijkshoorn.com


veel gelezen
Avondje oldschool met RUN-DMC
Motorhead the musical
Nico kijkt porno
Het Inca-bevrijdingsfront
Op toernee met Rotten Copscorps
Alle columns over BigBrother 1
Volkskrant columns tot 1/4/09

archief
het oude archief


links
kouwes
nico's foto's
Roel en Roel
ongezien de tiefus
retecool
koelman
koken blogspot
la spotte bloque
nico huilt

home >>


This page is powered by Blogger. Isn't yours? 
woensdag, maart 28, 2001

AVONDJE OLDSCHOOL MET RUN DMC

Eergisteren naar Run DMC geweest in “De Melkweg”, Amsterdam. Partijtje old-school hiphop voor de kiezen, daar had ik wel zin in. Was ook al weer een tijd geleden dat ik uitgebreid in mijn hol was geschenen met een zaklampje. Vaste prik bij hiphopconcerten, diep tot in de endeldarm koekeloeren of er een minidisc mee naar binnen wordt gesmokkeld. Genoeg reden om een kaartje te kopen.
Eerste ergernis. Ticket halen bij het postkantoor. Met mijn veterloze adidassneakers en gevaarlijke blik tussen gerimpelde filatelisten in de rij. Een whitey met attitude ben ik, vlak achter iemand die iets terug wil sturen naar de Wehkamp. Eindelijk aan de beurt. Moed zinkt me direct in de schoenen. Ik word door iemand geholpen in een rood spencertje en met een baard. Je kan beter drie dagen in de rij liggen dan dit.

Toch proberen. “Ik wil kaarten voor Run DMC”. “U bedoelt de Dam tot Damloop?” De hel, informatie over concerten loskrijgen bij de gemiddelde postkantoorpik. Ik laat me niet kennen. Nu niet meegaan in die klant is koning sfeer. “Het is hiphop, enveloppeondergeschikte. Old School ja! . Motherfucking harde shit, zegellikker. Kaarten, en snel een beetje of er wordt witte reet gespankt”. Daarna voor de 100e keer het verhaal van de dienstdoende gek dat “in De Melkweg helaas geen zitplaatsen zijn en dat apart nog eens een lidmaatschap moet worden gekocht. Maar schrikt u niet, u hoeft niet naar ledenvergaderingen van De Melkweg. Alleen de concerten bijwonen is ook goed. Mag ik u veel plezier toewensen bij Rudie Merci?”

Slechts 40 gulden kost het kaartje “waar het garderobegeld niet bij inzit, let u daar op”. Ik begrijp dat wel. De gemiddelde rapcrew neemt als ze in Europa zijn de hele eigen woonwijk mee op kosten van Mojo. Blind Uncle Peterson moet natuurlijk mee, iemand die voor de fried chicken zorgt en die ene geinige afrokapper op de hoek moet ook mee. Drie vliegtuigen vol met heftige negers en hun moeders als er in Nederland wordt opgetreden. Lachen zich de kolere. In Amerika zelf krijgen ze per hiphopper drie consumptiebonnen en moeten ze keurig drie uur voor de show aanwezig zijn om de zaal al wat aan te vegen. Er is glaswerk blijven liggen na het optreden van Juicy Cunt and the Cuntflows.

Hier in Nederland worden ze nog behandeld als halfgoden. En we maken het er ook naar. Wat hebben wij? Dove Peter, de sympathieke sinterklaasdichter uit Osdorp West. Blijft toch meer een gammabediende op acid. Brainpower, ook niet om aan te zien. 3e jaars student algemene evolutieleer die er in het weekend wat bij rijmt om de studiekosten te drukken. Extince, die zo slecht articuleert dat het klinkt alsof het een Zweed met een uitgerukte tong is. Def Rhymz, die wel ok is als hij niet met een vinger in zijn reet aan zijn piel staat te sjorren. Vind je het gek dat iedere bolle zwarte die met een gouden ketting uit het vliegtuig stapt meteen bewierookt wordt.

Zit je bij Run DMC net goed. Wilden zich eerst God, God en God noemen. Vliegtuig niet nodig, zij komen net als hun zoon gewoon over het water naar Europa lopen. Hebben het volgende wereldbeeld. Vóór Run DMC luisterde iedereen naar Cliff Richard. Na Run DMC voor het eerst drums op een plaat. Hebben het uitgevonden, muziek, elektrisch versterkt. En dat zullen we godverdomme weten ook.

Het publiek in “De Melkweg” speelt het spelletje gewoon mee. Eerste verbazing bij binnenkomst. Hele zaal vol blanken. Twee zwarten en een afhaalchinees op het balkon. Geen goed teken. Dit wordt een avondje nostalgisch hiphopnegers kijken ben ik bang.

Midden op het podium twee prachtig uitgelichte draaitafels. Bomvolle zaal. Inmiddels half elf. Daar beweegt een gordijntje en ja hoor, ik geniet, het is een zwarte roadie. Nu eens iets heel anders dan de broodmagere manische zenuwenleiders die bij een rockband met de buik over de vloer over het podium tijgeren met een voordeelrol universeeltape tussen de tanden. Deze roadie is cool. Podium op. Zaal inkijken. Duidelijk zichtbare walging. We zijn schuim en dat zullen we weten ook. Achter de draaitafels. Ik geniet. Run DMC heeft een speciale draaitafelroadie in dienst. Dat wordt feest. Ingewikkelde opeenvolging van handelingen en ondertussen wenst hij ons dood want old school. Nooit iemand agressiever een stofje van een naald af zien blazen. Deze man kan je kauwgum van een vol plein af laten bikken en hij weet je nog het gevoel te geven dat jij de sucker bent. De huis dj wordt met het bekende snij je keel door gebaar het zwijgen opgelegd. “One two one two, motherfucking one two one two, louder mother fucker, louder, one two one two, louder asshole, louder” Vreemd genoeg voel ik geen enkel medelijden met de geluidsman die al zoveel avonden van mij heeft vergald. Goed dat dit nu eens gezegd wordt. Ik had altijd al vaag het idee dat het een motherfucker was.

Dan de lichten uit. De Jamers Brownrevue voor jonge adolescenten begint. De heren van Run DMC gaan zich vanavond voor de 324e keer laten kronen tot de Koningen van de Hiphop. We moeten van een aangetrouwde neef van de moeder van DJ Master Jay allemaal onze handen in de air van you just don’t care. Hopla, woud van handen. Het altijd moeilijke Nederlandse publiek heeft er zin in vanavond. Ja, dit is de echte shit. We krijgen er goed van langs, reptielen als we zijn. Het is nog steeds niet loud genoeg. Die rare meneer met al die gouden tanden can’t hear us. Nog steeds niemand op het podium. We zijn tien minuten onderweg. We moeten nu jump jump jump en steeds maar weer louder van hell yeah en dan tegelijkertijd with the arms from side tot side. Het ziet er niet uit. Niet te doen wat die vogel aan ons vraagt. Als hij “frogjump”roept, bedenk ik me, dan ga ik het meemaken, 700 uitzinnige bezoekers in hurkzit achter elkaar aanspringend in een kikkerpolonaise richting garderobe.

Komt het niet van. Het is tijd voor Master Jay. Zet de plaatjes op bij Run DMC en drukt op de knop van de taperecorder. Master Jay is niet blij met ons. We storen hem bij de uitoefening van zijn beroep. We zijn een stelletje bitches bij elkaar. Zo een klootzakken heeft hij nog nooit bij elkaar gezien. We zijn 20 minuten onderweg. We roepen voor de veertiende keer achter elkaar dat hij Master Jay is. Of we de rest van Run DMC ook op het podium willen? Ja, doe maar , we zijn er toch. Is niet genoeg. Smeken moeten we. Het geluid ik volkomen kut. Twee bekertjes met een touwtje er tussen zit meer bas in. Zaal ontploft.

Twee mannetje met hoedjes op en behangen met geinige adidashebbedingetjes komen het podium op. Dik mannetje met hoedje is niet tevreden. Zaallichten aan. Is hij iets kwijt? Nee, wil zien wat voor pricks hij vanavond nu weer in de zaal heeft staan. Valt hem niet mee zo te zien. Hopla, weer die handjes in de lucht. BZN voor zwarten, meer is het niet. O vreugde, o geluk, er blijkt een aparte roadie te zijn die de hoedjes in de gaten moet houden. Dik mannetje gooit steeds heel wild, want grote kwade zwartman, zijn hoed over het podium. Roadie moet die zo snel mogelijk zoeken. Midden in het eerste nummer, een mensonterend slechte uitvoering van It’s like that” met, godbetert, die vreselijke eurohouse er onder, word de beat onverbiddelijk gedropt. Hoedje is kwijt. Paniek. Zaallichten weer aan. Armpjes over elkaar. Is onze schuld dat de hoed weg is. Waar is de moederneukende hoed. Hij speelt niet door als hij niet gevonden wordt. We voelen ons schuldig. WIJ willen deze echte hiphopman met licht uit spotje aan laten optreden. Eigenlijk geen doen, als je met een hoed optreedt, dat beseffen we opeens wel. Roadie heeft de hoed gevonden. Lag achter de platenkoffer van Master Jay. Met tegenzin spelen ze door.

Master Jay. wordt nog steeds, ook tijdens het optreden, terzijde gestaan door zijn platenslaaf. Jay heeft het lekker voor elkaar Hoeft zelf niet meer de plaatje te verwisselen. In een moordend tempo legt zijn zwarte lakbediende de goede platen neer terwijl Master Jay, zaallichten weer aan graag, turn the fucking lights up, motherfucker, uitzoekt welke strakke Nederlandse doos hij zo direct, met behulp van de aparte fallusroadie wreed gaat exploiteren. Alles tiptop geregeld. Speciale roadie in dienst die heel voorzichtig de geslachten van Run DMC naar gelieve inbrengt bij blonde vrouwen. Te belazerd om zelf te mikken. Na het zo lusteloos mogelijk klaarkomen wordt het lid gedroogd, gepoederd en ligt er een schone onderboek klaar.

Na 35 minuten is het genoeg geweest. Er plopt nog iemand met zijn wangen vlak voor een microfoon een vette basedrum en dan zijn ze weg. Ik schat dat er bij elkaar een minuut of 20 is gerapt. Verloten van een T-shirt met handtekeningen duurde ongeveer een minuut of tien.

Ik zoude zeggen, afsluitend, Run DMC heeft een nieuw plaatje uit. Don’t believe the hype.

# posted by Nico @ 3/28/2001 12:09:00 AM

35 Comments:

Anonymous Anoniem said...

beetje laat, maar was toch een geweldige show...of niet dan?

14 mei 2006 03:23  
Anonymous Anoniem said...

jij snapt het niet helemaal...of niet dan?

19 oktober 2006 10:49  
Anonymous Anoniem said...

de tering, wat een kut leven moet jij hebben zeg met zo'n attitude. het is gewoon vermoeined om zo'n column door te lezen van deze gast. maar goed, weer een site om nooit op aan te loogen. En dan kritiek leveren op iemand die meer succes heeft (Ali B) en dan op zo'n manier dat die jongen dat niet verdiend. Niet minder dan jou in ieder geval.

19 oktober 2006 11:18  
Anonymous Anoniem said...

Heerlijk, helder... Nico Dijkshoorn. Ach, gut meneertje Anonymous is op z'n nederhop-teentjes getrapt. Stelletje afgezakte broekschlemielen, lekker blijven verder zuigen aan de pik die commercie heet, aan de binnekant van je aangedampte TMF-bubbel. Ali B, C & D allemaal kut. Wake up, Nederland is een hoempappa cultuur in de vorm gegoten van een hip-hop scheve petten mentaliteit. Ik ga verder Motorheaden...

20 oktober 2006 18:08  
Anonymous Anoniem said...

"Ticket halen bij het postkantoor. Met mijn veterloze adidassneakers en gevaarlijke blik tussen gerimpelde filatelisten in de rij. Een whitey met attitude ben ik, vlak achter iemand die iets terug wil sturen naar de Wehkamp"

Hihihihi! Ik heb genoten!

26 oktober 2006 17:26  
Anonymous Anoniem said...

motorhead rules!!!!

2 november 2006 09:19  
Anonymous Anoniem said...

"Ach, gut meneertje Anonymous is op z'n nederhop-teentjes getrapt."

mensen met de zelfde attitude als Nico zelf schijnen wel te genieten, snelle conclusies zonder verder na te denken. Nee, geen nederhopper, geen TMF, geen Ali B of wat dan ook. Maar blijf in je droom wereld en maak conclusies zodat je kan blijven smullen van kortzichtige kluchtig geschreven stukjes tekst die ver van de werkelijkheid blijven maar meer aan een verbitterde fantasie van een triest leven lijken aan te gaan.
hahahahaha

3 november 2006 09:51  
Anonymous Rein said...

Hulde voor jou Nico!! Briljant stukje, ik heb genoten!

Wicked, je weet toch aaight!?

10 november 2006 02:55  
Anonymous Anoniem said...

Hij blijft goed Niceau!

5 april 2007 16:55  
Anonymous Bob said...

You make me laugh boy! Keep going!

10 mei 2007 10:49  
Anonymous Vinz. said...

En ik vind Def P wel vet. Punt.

Wel erg gelachen om deze tekst :-)

30 juni 2007 18:39  
Anonymous Anoniem said...

Als ik je columns lees lijk je mij maar een irritant ventje
vooral na je vooroordelen over de nederhop
niet alles is commercie en vooral niet de underground,
opgezwolle bijvoorbeeld is hartstikke goed

27 juli 2007 17:31  
Anonymous Anoniem said...

Nico doet weer eens aan letters kakken! Bah!

29 juli 2007 16:09  
Anonymous Anoniem said...

Nico doet weer eens aan letters kakken! Bah!

29 juli 2007 16:10  
Anonymous Harro said...

Nico, ik moet het toch vragen: Vind je zelf wel dat je er wat van kunt?

Zeiken kunnen we allemaal. Schrijven blijkbaar niet.

1 september 2007 22:29  
Anonymous Anoniem said...

Vooral lekker negatief blijven over alles en iedereen, over jezelf incluis naar ik hoop, want je moet vooral wel eerlijk blijven ook ten opzichte van jezelf, Nicootje (je bent tenslotte een stuk jonger dan ik)

27 september 2007 16:47  
Anonymous Anoniem said...

Geweldig stuk

28 september 2007 16:55  
Anonymous Anoniem said...

Wat een serieus stelletje losers zeg. Nico is gewoon MASTER

28 september 2007 16:56  
Anonymous Anoniem said...

Ben en blijf een hip-hop fan. Maar dit is briliante humor.

4 oktober 2007 08:09  
Anonymous Toto said...

Goed stuk Nico, eindelijk weer een beetje enthousiasme. Van mij dus ook.

5 oktober 2007 17:53  
Anonymous Anoniem said...

Humor!!!!

19 oktober 2007 12:59  
Anonymous yap. said...

hilaarisch en zoo waar stuk.

9 februari 2008 08:48  
Anonymous thijs said...

Echt geweldig dit! te mooi! al vind ik hip hop ook best leuk.

29 juni 2008 19:53  
Anonymous Anoniem said...

Nico trashdichter van het eerste uur, my hero, take me baby, ja daar, lekker!

26 februari 2009 10:28  
Anonymous Rephlex said...

Ghegheghe...

Heb de site zojuist pas ontdekt
(I know, schande...)
Je columns en gedichten ken ik voornamelijk van nu.nl en DWDD, maar ik ben erg blij met deze ontdekking...!
Scherpzinnige schrijfsels zonder enig gebrek aan ironie, cynisme, zelfspot en bovenal heerlijke over-de-top humor...!
Mensen die daar niet doorheen kunnen prikken, moeten maar vooral weer de columns van Tijs van den Brink opzoeken en zich daar met hun uitgestreken, calvinistische porems bij aftrekken...

Het moge duidelijk zijn, Nico: Ik waardeer je werk enorm...!

8 april 2009 19:43  
Blogger Tim said...

Nico,

Werkelijk waar geniaal. "Altijd al gedacht dat het een motherfucker was"

Briljant.

30 mei 2009 00:32  
Anonymous Anoniem said...

supercolummn, vet gelachen

30 juni 2009 07:41  
Anonymous Stoppel said...

Shit man..net te laat om de eerste reactie op te eisen...

Wel een MILF fuckin' cool piece of columnshit heb je weer afgeleverd.

Geschud van het lachen..

1 augustus 2009 13:11  
Anonymous Anoniem said...

Hijs fijn...

WEBSITE!!!
(doet zijn middelvinger over zijn ringvinger en spreid pink en wijsvinger en steekt zijn hand in de lucht met de handpalm naar zich toe)

7 augustus 2009 18:25  
Anonymous Erik said...

BZN voor zwarten, beste samenvatting ooit...

25 augustus 2009 11:22  
Anonymous Anoniem said...

Don’t believe the hype = Public Enemy, betere old school is er niet.

Leuk stuk om te lezen trouwens.

30 oktober 2009 19:59  
Anonymous Anoniem said...

Wat een geweldig stuk !!!

last van mn kaken en een lichte pisvlek in mn broek.

3 november 2009 09:50  
Anonymous Matt Stoker said...

Helemaal top Nico!!
Ben al vele malen belazerd door dat soort artiesten. Public Enemey was wel top in Arnhem destijds. Maar dit is de spijker op zijn motherfuckin' kop!

26 november 2009 23:08  
Anonymous Anoniem said...

De man heeft ongetwijfeld talent. Leest echter wel kut die kleine op elkaar gepropte letters. Verder vind ik Nico iets wat langdradig. Het is ook een kunst kort maar krachtig te schrijven. Het gaat om de essentie van het moment.

Op TV vind ik hem wel goed. Toch vraag ik me af of hij online niet een beetje aan zijn eigen pessimisme onder door gaat.

Zijn woordenschat is ongekend! Maar wellicht wil hij iets teveel van het goede. Soms iets wat te veel intellectuele begrippen. Dat maakt het lezen wat stug.

5 maart 2010 21:44  
Anonymous Anoniem said...

nee nee die hip hop is allemaal troep jongens, doe mij maar echte homofiele biker muziek of classic metal guitarr yeeaahhhhh

10 april 2010 20:59  

Een reactie plaatsen

<< Home